lauantai 20. heinäkuuta 2019

Kesän rönsyilevä lukulista

"Kesällä on aikaa lukea." Näin huomaan ajattelevani lähes koko kevään ja siirrän kiinnostavia kirjoja arjen keskeltä odottamaan kesää. Ongelma vain on, että kesän vihdoin saapuessa lukulista rönsyilee suuntaan jos toiseen täysin hallitsemattomana. Kun loputtomaan listaan lisätään vielä tapani aloittaa uusi kirja edellisen ollessa vielä kesken, ei meinaa edes kesä riittää lukemaan kaikkea mitä haluaisi. Olenkin siis hyväksynyt tappioni ja nostanut listaltani muutamia kirjoja ylitse muiden. Ainakin nämä haluan lukea tänä kesänä loppuun:

Lue vihdoin loppuun: Gail Honeyman - Eleanorille kuuluu ihan hyvää 
Koska ahmin useampaa kirjaa samanaikaisesti, joukkoon mahtuu ikuisuusprojekteja, jotka ovat jääneet syystä tai toisesta kesken. Eleanorille kuuluu ihan hyvää lukeutuu näihin kirjoihin. Aloitin kirjan jo hyvä tovi sitten mutta jostain syystä se jäi muiden kirjojen jalkoihin, vaikka ihastuinkin Eleanoriin ensimmäisistä sivuista alkaen.

Tietokirja: Mark Manson - Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan
Tämä kirja on kenties hiukan nurinkurinen tietokirja, jossa viihdearvo on ennen kaikkea tärkein. Sain kirjan lahjaksi ystävältäni ja vaikka kirja naurattaa alusta asti, on seassa aivan oikeita oivalluksia meistä ihmisistä. Tämän totisempaa tietokirjaa en tähän kesään kaipaakaan. Lisäksi kirja muistuttaa sävyltään jollain tavalla Antti Holman Auta Antti -podcastia, jonka vannoutunut fani olen. Vaikka kirja toimii käännettynäkin, olisi englanninkielinen alkuperäisteos varmasti värikkäältä kieleltään ja huumoriltaan vaikuttavampi.

Kannen perusteella ostettu: Philip Teir - Tällä tavalla maailma loppuu
Minun ei pitäisi käydä kirjakaupoissa. Ei siis ollenkaan. Aina mukaan tarttuu jotain, varsinkin jos tarjolla on alennuslöytöjä. Tämä kirja lukeutuu näihin löytöihin ja nappasin sen mukaan ennen kaikkea silmää miellyttävän kannen perusteella. (Tämä on tietysti hyvä mainita ja olla näyttämättä kantta.) Kuitenkin kannen lisäksi kirjassa kiehtoi jopa absurdilta kuulostava juoni. Perhe viettää kesää huvilalla ja yt-neuvottelujen ikävän lopputuloksen salaava perheenisä Erik tutustuu naapurin ekopessimistien yhteisöön, joka on päättänyt Maitolahden olevan oiva paikka odottaa maailmanloppua. Mikä sopisi paremmin kesälukemiseksi, kuin kirja, jossa selvitellään mökkinaapureiden ihmissuhdesotkuja?

Kirjaston hyllystä napattu: Annamari Marttinen - Korsetti
Kävin kirjastossa kesäkuussa ja törmäsin Seinäjoen kaupunginkirjaston Pride-hyllyyn. Varsinaisesti ei voi ehkä puhua hyllystä, vaan kenties pienestä valikoimasta nostoja. Noista nostoista nappasin mukaani Annamari Marttisen Korsetin. Teos muistutti minua takakannen perusteella David Ebershoffin romaanista Tanskalainen tyttö. Pauli suostuu tyttöystävänsä pelleilyyn ja antaa pukea itsensä naiseksi. Pukuleikin seurauksena alkaa vaikea tie Paulin oman naisellisuuden tunnistamiseksi.

Hurahdin: Svetlana Aleksijevits - Tsernobylista nousee rukous
Seurasin muiden hehkutusta HBO:n minisarjasta Chernobyl. Lopulta otin ilmaisen kokeilukuukauden ja ahmin sarjan vajaassa vuorokaudessa. Sarja oli mielestäni loistava ja heti sen katsottuani halusin lukea aiheesta lisää. Lukemista etsiessäni vastaan tuli Tsernobylista nousee rukous, joka on voittanut kirjallisuuden Nobelin 2015. Kirja kertoo ydinvoimalaonnettomuuden uhreista. Se antaa äänen niille, jotka on unohdettu. Se antaa äänen pelolle, vihalle, surulle ja neuvottomuudelle mutta myös toivolle.

Fantasia: J. K. Rowling - Harry Potter ja viisasten kivi
En ole suuri fantasiakirjallisuuden fani. En ole myöskään Harry Potter fani. Suhtautumiseni Pottereihin on kuitenkin aina ollut melko neutraali, enhän voi lukematta sanoa niistä mitään. Joskus olen jopa harmitellut, etten ole mukana siinä valtavassa, maailman laajuisessa innostuksessa, jota kirjat ovat saaneet aikaan. Tänä kesänä kuitenkin päätin korjata syntini ja vihdoin tutustua velhojen maailmaan. Otin haasteen vastaan innostuneena ja jopa yllätyin kuinka nopeasti kirjan maailma imaisi mukaansa. Koska fantasia ei kuitenkaan ole se omin genre, on kirja edelleen kesken mutta loppuun aion sen tänä kesänä päästä. Saa nähdä tartunko seuraavaan osaan heti, vai löytyykö se ensi kesän lukulistalta.

Nimen perusteella valittu: Holly Bourne - Katsokaa miten onnellinen olen
Kirjan nimi herätti kiinnostukseni heti kun kuulin sen. Se sopii mielestäni nykypäivään ja ihmisten tarpeeseen elää mahdollisimman onnellista elämää. Sosiaalinen media pitää yllä tiettyä illuusiota ja muottia onnelliselle elämälle. Mitä jos ei koe sopivansa siihen muottiin jonka yhteiskunta sinulle asettaa? Kirja pääsi lukulistalle jo pelkän nimensä perusteella, mutta tarkempi tarkastelu vain vahvisti sen sijoituksia. Tämä täytyy saada lukea nyt ja heti!


Oletko sinä lukenut jo jonkin näistä kirjoista? Mitä sinun lukulistaltasi löytyy tänä kesänä ja onko lista pysynyt hallinnassa vai lähtenyt täysin käsistä?

3 kommenttia:

  1. Olen lukenut listaltasi viisi kirjaa ja voin kehua, että hyvin olet valinnut kesäkirjat.
    Kirjaston varauslistalta tulee hiljakseen kirjoja, joten olen syventynyt villisti ja vapaasti oman kirjahyllyn aarteisiin. Rönsyillen jatketaan.
    Lukuiloa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukuiloa sinullekin! Välillä on ihana syventyä juuri oman hyllyn uusiin ja vanhoihin aarteisiin!

      Poista
  2. Monipuolinen lista kirjoja. Hienoa että olet löytänyt Potterit! Mulle ne oli tärkeä osa lapsuutta, ja niiden kautta löysin lukemisen ilon. :)

    VastaaPoista